Projektünk az elmúlt tizenkét év tapasztalataira építve továbbra is biztosítani kívánja a tehetséggondozás fórumát az önkifejezés, véleményformálás irodalmi igényű megfogalmazására. Nem titkolt célunk, hogy pályázatunk a Kárpát-medence magyar nyelven tanuló egyetemistáinak egyik anyanyelvápoló fóruma lehessen.

” Ezért a Kortárs Hangon évek óta ápolja, erősíti kapcsolatait az elszakított területek hallgatóival.”

Rendszeres pályázóink és nyerteseink között megtalálhatók Komárom, Nyitra, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely Egyetemein magyar nyelven tanuló hallgatók, és hívjuk és várjuk Kárpátalja, Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Eperjesi Főiskola hallgatóit. Magyarországról Gyöngyös, Jászberény, Nyíregyháza, Sárospatak valamint a meghirdető Eszterházy Károly Egyetem Egerből és a Miskolci Egyetem hallgatóit hívjuk. Minden évben egy határon túli Egyetem is csatlakozik a meghirdetőkhöz, ahol az eredményhirdető gála és az azt követő Kortárs Hangon Műhely kerül megrendezésre – most ez a Babes-Bolyai Egyetem lesz Kolozsvárról.

A Kortárs Hangon pályázat tehát meghívásos formában működik.

Meghirdetése egyetemi-, sajtó-, személyes kapcsolatokon keresztül, a pályázatokról már megismert hallgatók és a helyi Hallgatói Önkormányzatok segítségével új tehetségek bevonásával történik.

A pályázat meghirdetése 2016. december elején kezdődik többszöri ismétléssel.

A pályaművek beküldési határideje: 2017. február 12.

Eredményhirdetés, kötetbemutatás és Műhely: április 20-23, Kolozsvár, Babes – Bolyai Egyetem.

Örömünkre szolgált, hogy ebben az évben meghívásunkra 3 ország 14 városának 10 egyeteme és 4 kihelyezett karának 75 hallgatója tisztelt meg alkotásaikkal.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékeli és a díjazottak körét, valamint a Költészet Napra megjelenő válogatott hallgatói kötet szereplőit kiválasztja. A zsűri elnöke: Serfőző Simon, Kossuth- és József Attila- díjas, Balassi emlékkarddal kitüntetett költő, drámaíró, tagjai a meghirdető egyetemek szakos tanárai, újságíró – kritikus. A pályázók személyre szóló szakmai értékelést kapnak. A megjelenő kötetet valamennyi pályázó és az egyetemük megkapja.

A 2017-es, XIII. kötetet az egri és a nagyváradi vizuális művészeti szakos hallgatók, a képben fogalmazók, a pályázat gondolatkörét kifejező képei teszik értékesebbé.

Projektünk hallgatói tehetséggondozói értékét mutatja, hogy ettől az évtől három ország négy rangos irodalmi lapja – az Irodalmi Szemle Pozsonyból, a Várad Nagyváradról, a Helikon Kolozsvárról és az Agria Egerből támogatja munkánkat. A négy lap fölajánlott egy-egy különdíjat és közlési lehetőséget biztosít díjazottján túl még 3-5 általa választott pályázónknak.

Az évek során, pályázatunkon részt vett hallgatók közül többen önálló kötettel, rendszeres publikálással vannak jelen a kortárs irodalomban, de a képanyaggal pályázók, vagy a kötet képszerkesztői közül is többen szerepeltek sikerrel nemzetközi pályázatokon, projektekben.

Egy pályázónk, Csepcsányi Éva fölterjesztésünkre Junior Príma díjat kapott.

Az eredményhirdetés sajtó-nyilvános esemény, az Eszterházy Károly Főiskola Líceum Televíziója külön kiadásban az eredményhirdető Gáláról és a Műhelyről dokumentumfilmet készít, több ismétléssel műsorára tűzi, s a pályázóknak is elérhetővé tesszük.

A Kortárs Hangon projekttel nem csupán a meghirdető egyetemek lapjai, de a regionális sajtó is foglalkozik.

Kortárs Hangon Szakmai Műhely

A határon túli kapcsolatok építését azzal is erősítjük, hogy Nagyvárad és Komárom után az eredményhirdető, díjátadó gálaestet Kolozsvárott, a Babes-Bolyai Egyetemen tarthatjuk, melynek folytatásaként kerül sor a legsikeresebb hallgatók részvételével (15-20 fő) a három napos III. Kortárs Hangon Szakmai Műhelyre. A kreatív írásra építő tehetséggondozó alkotóműhelyben Turczi István, Prima Primissima díjas író – költő – szerkesztő, egyetemi oktató mesterkurzusán – kortárs költőink segítségével – ismerkedhetnek meg az írásművészet, irodalom és média viszonyával, szeminárium jellegű speciális és egyénre szabott írói-költői feladatok, irodalomesztétikai, prózapoétikai ismeretek, szakmai mesterfogások elsajátítása során. .

Ezzel is segítenénk a tehetséggondozás irodalmi-, írástechnikai-, tartalmi-, formai szakmai ismeretek elmélyítésének megvalósulását.

Jónás Zoltán,
EKF nyugalmazott kulturális igazgatója
a projekt menedzsere